Хари Худини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хари Худини
Harry Houdini
илюзионист

Роден
Починал
ПогребанСАЩ

Етносевреи[1]
Религияюдаизъм
Активен периодот 1896 г. до 1926 г.
Семейство

Подпис
Уебсайт
Хари Худини в Общомедия

Хари Худини (на английски: Harry Houdini), роден Ерих Вайс, (Erich Weiss или Ehrich Weisz) е американски илюзионист и каскадьор.[2][3] През 1892 г. приема псевдонима Худини в чест на неговия духовен учител, френският илюзионист Робер Уден (Jean Eugène Robert-Houdin).

Първо привлича вниманието с водевил в Съединените щати, а след това на обиколка из Европа, където предизвиква полицейските сили да го държат затворен. Скоро той разширява репертоара си, като включва вериги, въжета, спуснати от небостъргачи, усмирителни ризи под вода и да се измъква от и да задържа дъха си в запечатани контейнери с вода. През 1910 година започва да се снима в киното и прави няколко филма, но напуска актьорството, защото не успява да спечели пари. Той също е запален летец и има за цел да стане първият човек, управлявал моторен самолет в Австралия.[4]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Худини с майка си и жена си

Според намереното след смъртта му свидетелство за раждане (The Houdini Birth Research Committee's Report (1972)), Худини е роден в Будапеща в семейство на унгарски евреи. Родителите му емигрират в САЩ на 3 юли 1878 г., когато той е на 4 години. През 1887 година се установяват в Ню Йорк. Той е едно от общо 7 деца.

Хари Худини започва да прави фокуси, когато е само на 10 години.[2] Първоначално започва гастроли в САЩ със своя брат. Той се самоосвобождава от белезници и от резервоари, пълни с вода, заключени с катинари. Непрекъснато усъвършенства и усложнява своите трикове и фокуси. Започва професионалната си кариера през 1891 г., но без особен успех.[5] Става приятел с президент Теодор Рузвелт. Има слухове, че се свързва с тайните специални служби. Започва да се интересува от авиация и прави първия в историята полет над Австралия.

Последни години[редактиране | редактиране на кода]

С напредване на възрастта той често попада в болници след представление. В последното десетилетие от живота си Хари Худини започва да издава книги, в които разкрива много от тайните на своите трикове. Той също така разобличава някои шарлатани, които твърдят, че им помагат свръхестествени, отвъдни сили. В светлината на всичко това неговата смърт остава забулена в загадка.[2] Официалната версия е, че е починал от перитонит, но има съмнения, че може да е убит.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография.
  2. а б в Хари Худини, магията продължава // afish.bg. Посетен на 26 ноември 2021.
  3. Хари Худини - кралят на веригите и фокусите с карти // delo.bg. Посетен на 26 ноември 2021.
  4. Maksel, Rebecca. The Hunt for Houdini's Airplane // Посетен на 2021-08-04.
  5. Rocha, Guy. MYTH No. 56 – No Disappearing Act for Harry Houdini at Piper's Opera House // Nevada State Library and Archives. Архивиран от оригинала на July 22, 2011. Посетен на March 24, 2011.